Απολογισμός εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2010

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010.

Η αθρόα προσέλευση μάς χαροποίησε ιδιαίτερα και μας ενθάρρυνε να πραγματοποιήσουμε αντίστοιχες, και καλύτερες ακόμα, εκδηλώσεις στο μέλλον.

Τα μέλη και τους φίλους της ΠΕΜ υποδέχονταν η Γ.Γ., Κατερίνα Αθανασάκη και η Ταμίας, Ηλέκτρα Φιλιππίδου, μαζί με την υπάλληλο της γραμματείας, Νατάσα Τσαγκαράκου. Η κυρία Λιάνα Νικολαΐδη από την ORCO, χορηγό εταιρεία της εκδήλωσης, ενημέρωνε σχετικά με την κλήρωση για το SDL Trados Studio 2009 που θα πραγματοποιούνταν στο τέλος της εκδήλωσης και για την έκπτωση που προσφερόταν σε όλους όσοι επιθυμούσαν να αγοράσουν το πρόγραμμα.

Το Δ.Σ. επεφύλασσε μια έκπληξη για το άνοιγμα της εκδήλωσης, τη σοπράνο Αννίλα Τέλι, η οποία ζέστανε την ατμόσφαιρα πριν από τις ομιλίες και χειροκροτήθηκε θερμά. Έπειτα, το λόγο έλαβε η Πρόεδρος της ΠΕΜ, Ελένη Βλάχου-Μαυρουδή, για να καλωσορίσει τους παρευρισκομένους. Ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιούνταν από την αντιπρόεδρο, Μαρία Μουσαφίρη.

Αμέσως μετά, η τέως αντιπρόεδρος της ΠΕΜ, Κυριακή Κουρούνη-Briel, μας μίλησε για το Τρίγωνο των Βερμούδων της ελληνικής μεταφραστικής πραγματικότητας, δηλαδή το τρίπτυχο μεταφραστές-σύλλογοι-κράτος και πώς αυτό επηρεάζει και διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Ακολούθησε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Κεντρωτής, που μίλησε για την ανάγκη μεταβολής της μεταφραστικής ορολογίας, δίδοντάς μας, για παράδειγμα, τις εναλλακτικές «μεταφράστης», «μεταφραστήρας» και «μεταφράστορας» για τον όρο «μεταφραστής».

Ο πληροφορικός Θωμάς Τζήρος έκλεισε την εκδήλωση με την ενδιαφέρουσα παρουσίασή του, στην οποία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook ή το Twitter, για την επαγγελματική μας προώθηση.

Στην κλήρωση για το πρόγραμμα Trados, τυχερή νικήτρια ήταν η αντιπρόεδρος της ΠΕΜ, Μαρία Μουσαφίρη.

Ακολούθησε κοκτέιλ στον κήπο του Ινστιτούτου Goethe, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά με πολλά μέλη που είχαν έρθει από άλλες πόλεις, να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τους ήδη γνωστούς μας συναδέλφους, να μιλήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας, να ανταλλάξουμε ιδέες, επαγγελματικές κάρτες και χαμόγελα προτού ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εκδήλωση της ΠΕΜ.

Στην ομάδα της ΠΕΜ στο facebook μπορείτε να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες της εκδήλωσης που τράβηξε η Σύμβουλος, Μαρία Λογοθέτου, και ο Θωμάς Τζήρος.