Δελτίο Τύπου για την εκλογή του επίτιμου μέλους Μ. Μουσαφίρη ως μέλους του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 30.09.2014

 

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών (ΠΕΜ) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την εκλογή του επίτιμου μέλους της Μαρίας Μουσαφίρη ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT), παραθέτοντας πλήρη σχετικά στοιχεία. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Καταστατικού Συνεδρίου της FIT, το οποίο αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 2 & 3 Αυγούστου 2014 με φιλοξενία της BDÜ, της Ομοσπονδίας των Γερμανικών  Ενώσεων Μεταφραστών και Διερμηνέων.

Η FIT, που ιδρύθηκε το 1951 με πρωτοβουλία του Pierre-François Caillé, εδρεύει στο Παρίσι και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, είναι ο μεγαλύτερος μη-κυβερνητικός οργανισμός που δίνει φωνή σε 100.000 περίπου μεταφραστές, διερμηνείς, ορολόγους και λειτουργούς πολλών ακόμη γλωσσικών επαγγελμάτων μέσω των συλλόγων τους από όλες τις ηπείρους.

Οργανικός σκοπός της FIT είναι να αναδεικνύει τη σημασία της μετάφρασης και των άλλων γλωσσικών δραστηριοτήτων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και να προάγει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που τα υπηρετούν. Η ΠΕΜ είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από την δεκαετία του ’60.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας τα μέλη της ΠΕΜ, στήριξε με όλες τις δυνάμεις του (υλικές και ηθικές) την υποψηφιότητα του μέλους της, ακολουθώντας στρατηγική ανοίγματος. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την στήριξη της υποψηφιότητας και περήφανοι τόσο για το καλό εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για το γεγονός της ότι για πρώτη φορά μια ένωση της χώρα μας εκπροσωπείται στο Παγκόσμιο αυτό όργανο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η κ. Μαρία Μουσαφίρη, η οποία ανέλαβε γεωγραφική  αρμοδιότητα για τη Νότια Ευρώπη, θα εκπροσωπήσει άξια τις μεταφραστικές μας κοινότητες, θα μεταφέρει την εμπειρία της από τα ελληνικά μεταφραστικά πράγματα και θα κομίσει νέες εμπειρίες και ευκαιρίες.

Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι θα εκπροσωπήσει υπεύθυνα και τις μεταφραστικές κοινότητες του κόσμου στους διάφορους τομείς με τους οποίους ασχολείται η FIT, όπως επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις, μετάφραση & πολιτισμός, δεξιότητες, εκπαίδευση, τεχνολογία, πρότυπα και πιστοποίηση, δημοσιεύσεις, βραβεία, ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΠΕΜ θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όσα μέσα διαθέτει το έργο της στην τριετή θητεία.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΜ

Η Πρόεδρος Αρτεμισία Ένε

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της FIT. Τρίτη από αριστερά το επίτιμο μέλος της ΠΕΜ κα Μαρία Μουσαφίρη.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της FIT.
Τρίτη από αριστερά το επίτιμο μέλος της ΠΕΜ κα Μαρία Μουσαφίρη.

 

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Η κυρία Μουσαφίρη τρίτη από δεξιά.

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Η κυρία Μουσαφίρη τρίτη από δεξιά.

Η εκτελεστική επιτροπή της FIT για την τριετία 2014 - 2017.

Η εκτελεστική επιτροπή της FIT για την τριετία 2014 – 2017.

 

Η πρώην πρόεδρος της FIT, Marion Boers, δέχεται ως δώρο μια τσάντα της ΠΕΜ.

Η πρώην πρόεδρος της FIT, Marion Boers, δέχεται ως δώρο μια τσάντα της ΠΕΜ.

Η ΠΕΜ ψηφίζει

Η ΠΕΜ ψηφίζει

Η Ολομέλεια της FIT

Η Ολομέλεια της FIT

Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο σε παράταξη για την παρουσίασή τους.

Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο σε παράταξη για την παρουσίασή τους.

Η κυρία Μουσαφίρη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητάς της στην Ολομέλεια.

Η κυρία Μουσαφίρη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητάς της στην Ολομέλεια.