ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΠΕΜ ΣΤΟ STARCLASSICRADIO.GR

Παραθέτουμε σύνδεσμο προς την ηχογραφημένη εκπομπή U – Turn του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού www.starclassicradio.gr, όπου ήταν καλεσμένη στις 23/5/2016 η Γενική Γραμματέας  του Δ.Σ. της ΠΕΜ κα. Μαριάννα Μιλούνοβιτς, με αφορμή τη συμμετοχή της ΠΕΜ στην 4η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

https://www.mixcloud.com/StarClassicRadio2/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CE%BC/

 

Βασικός θεματικός άξονας της εκπομπής ήταν η μετάφραση ως μια διαδικασία συνδιαλλαγής μεταξύ της τέχνης, της πολιτικής και του πολιτισμού αλλά και ως τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας.

 

Άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν τα εξής:

  • Δράση και στόχοι της ΠΕΜ. Η κυρία Μιλούνοβιτς ανέφερε ότι η Ένωση εδρεύει από την ίδρυσή της στη Θεσσαλονίκη, όμως έχει μεγάλη εμβέλεια και τα μέλη της βρίσκονται σε διάφορες χώρες και ηπείρους. Η Ένωση αποτελείται από επαγγελματίες μεταφραστές και διερμηνείς, ενώ καλύπτει επίσης όλο το φάσμα των γλωσσικών επαγγελμάτων και διευρύνεται διαρκώς. Τα μέλη της ΠΕΜ διακρίνονται για την κατάρτιση και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
  • Το ιστορικό της Ένωσης, οι ανάγκες του κλάδου και οι γλώσσες τις οποίες καλύπτουν τα μέλη της ΠΕΜ
  • Στην ερώτηση ποιος είναι ο ρόλος του μεταφραστή σήμερα και ποιος μεταφραστής θεωρείται καλός, η κυρία Μιλούνοβιτς απάντησε ότι ο καλός μεταφραστής είναι εκείνος που παρέχει προστιθέμενη αξία στο έργο που παράγει.
  • Στο ζήτημα της μετάφρασης ως διαδικασίας επαφής μεταξύ των πολιτισμών, η κυρία Μιλούνοβιτς έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο της ΠΕΜ στο φλέγον προσφυγικό θέμα καθώς και στην κατάρτιση και εκπαίδευση των διερμηνέων των λεγόμενων σπανίων γλωσσών.
  • Δράσεις της ΠΕΜ
  • Συμμετοχή της ΠΕΜ για πρώτη φορά στην Γιορτή Πολυγλωσσίας.

Στην εκπομπή συμμετείχε επίσης και η Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Συλλόγου Γυναικών.