27η Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 27η Ιανουαρίου αποτελεί Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Θυμόμαστε τους ανθρώπους που θα ήταν σήμερα μαζί μας οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, τους δικούς μας απόντες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις εργασίες τους, κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν επειδή ανήκαν σε μία συγκεκριμένη εθνοθρησκευτική ομάδα. Θυμόμαστε επίσης εκείνους και εκείνες μεταξύ των συγχρόνων τους που τους συνέδραμαν, τους έκρυψαν, τους βοήθησαν, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις τους έσωσαν. Αυτοί είναι οι πλέον τιμημένοι των εθνών.

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών απαρτίζεται από ανθρώπους με οξύτατη ευαισθησία στα θέματα της συμφιλίωσης, της υπέρβασης των φραγμών, της συνεννόησης και της ειρήνης. Η καθημερινή εργασία όλων μας στην ΠΕΜ είναι εξ ορισμού συνυφασμένη με την υλοποίηση της αλληλοκατανόησης στην πράξη.

Γι’ αυτό η 27η Ιανουαρίου αποτελεί για μας εξαιρετική αφορμή για στοχασμό. Τα φαινόμενα που οδήγησαν σταδιακά στο Ολοκαύτωμα δεν αποτελούν ιστορικό παρελθόν που πέρασε για πάντα. Τους τελευταίους ειδικά μήνες ζούμε έναν εντεινόμενο ορυμαγδό αποφάσεων και ενεργειών στο ύψιστο επίπεδο διακυβέρνησης που καταλήγουν στον συλλήβδην αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων και εθνοτήτων, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών και ανθρωπιστικών αξιών. Πολλοί συνάνθρωποί μας, συχνά οι πιο ταλαιπωρημένοι όλων, οι πρόσφυγες, εκδιώκονται, «επαναπατρίζονται», αποκλείονται κι επιπλέον υποβιβάζονται, δυσφημίζονται και λοιδορούνται. Οι βίζες, τα διαβατήρια και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους μπαίνουν σε μία άλλη, ειδική ζυγαριά, επ’ αόριστον.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα αποτίνουμε φόρο τιμής και υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης και της εγρήγορσης όλων μας στο εδώ και τώρα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ. της ΠΕΜ